diumenge, 8 d’abril del 2012

Mona de Pascua quadriculada


Què és el Comerç Just? El més just de tot és comprar al barri, al pagès de l'hort del costat, consumir productes del país, evitar intermediaris que paguen preus irrisoris als pagesos, prioritzar els productes de temporada i procurar respectar el medi i els animals que ens alimenten.

Però hi ha aliments que no es poden cultivar a les nostres terres, i que forçosament els hem d'importar. Podriem ser extremistes i deixar de consumir-los (conec a gent que han deixat de prendre cafè perquè ve de molt lluny), però en el món de la pastisseria és molt difícil prescindir del sucre i la xocolata.

Malauradament, en la majoria dels casos no sabem d'on venen els aliments que comprem. En moltes ocasions, hi ha una gran multinacional al darrera que el més probable és que prioritzi el rendiment econòmic als valors socials i ecològics.

Aleshores és on entra el paper d'organitzacions que vetllen perquè l'explotació dels conreus de canya de sucre i de cacau, entre altres, segueixin uns criteris per tal de respectar els pagesos, pagar preus justos, evitar l'explotació infantil, eliminar al màxim els intermediaris, respectar el medi ambient, i, en definitiva, disminuir les desigualtats socials i econòmiques amb països menys desenvolupats.

Tots els productes que comercialitzen aquestes organitzacions han de dur el segell de Comerç Just i així poder-los identificar clarament. Per sort, cada vegada els podem trobar a més establiments i botigues online.

Aquesta mona està feta amb productes de proximitat i de Comerç Just. Us animo a fer la vostra versió i presentar-la al concurs d'Alternativa 3. Teniu temps fins el 20 d'Abril.

Aquesta mona es pot fer el dia abans de consumir, i consta de:
- pa de pessic de iogurt
- pa de pessic de xocolata
- amlíbar i melmelada
- cobertura de xocolata

Pa de pessic (per un motlle de 18cm):
- 2 ous del número 0
- 140gr de sucre d'Alternativa 3
- 100mL d'oli d'oliva suau
- 200gr de iogurt natural La Fageda
- 130gr de farina integral de blat Xeixa de Can Pipirimosca
- 6 gr d'impulsor

Batre els ous amb el sucre fins que quedi una barreja suau i d'un color pàl.lid. Afegir l'oli i el iogurt i seguir batent.
Finalment, barrejar la farina i l'impulsor i afegir-los a la massa de mica en mica i fent moviments molt suaus. No batre en excés.

Untar d'oli el motlle, enfarinar-lo lleugerament i abocar-hi tota la massa. Enfornar a 180º durant 30 minuts o fins que al punxar amb un escuradents aquest surti net i sec.

Pa de pessic de xocolata (per un motlle de 18cm):
- 2 ous del número 0
- 100gr de sucre d'Alternativa 3
- 100mL d'oli d'oliva suau
- 70gr de perles de xocolata d'Alternativa 3
- 1 cullerada de cacau d'Alternativa 3
- 130gr de farina integral de blat Xeixa de Can Pipirimosca
- 6 gr d'impulsor

Batre els ous amb el sucre fins que quedi una barreja suau i d'un color pàl.lid. Afegir l'oli i seguir batent.
Fondre les perles de xocolata al microones (de mica en mica per evitar que es cremi) i incorporar-les a la mescla anterior.
Finalment, barrejar el cacau, la farina i l'impulsor i afegir-los a la massa de mica en mica i fent moviments molt suaus. No batre en excés.

Untar d'oli el motlle, enfarinar-lo lleugerament i abocar-hi tota la massa. Enfornar a 180º durant 30 minuts o fins que al punxar amb un escuradents aquest surti net i sec.  

Farcit:
- almíbar (30gr de sucre + 30mL d'aigua)
- melmelada de préssec i codonyat d'Els Fruits Saborosos

Per fer l'almíbar només caldrà posar el sucre i l'aigua a foc suau fins que espesseixi lleugerament i adquireixi un color avellanat. Reservar.

Cobertura:
- 160 gr de perles de xocolata d'Alternativa 3
- 100mL de nata per muntar
- 100mL de nata per muntar

Fondre la xocolata al microones (si es té un termòmetre hauria d'arribar a 40º). A part, escalfar 100mL de nata al microones (també fins als 40º), i barrejar-la amb la xocolata.
Batre els 100mL de nata restants i, amb moviments suaus, incorporar de mica en mica a la barreja anterior.

Decoració:
- perles de xocolata d'Alternativa 3
- preparat de glassejat de Tate Lyle (de comerç Just) pels dibuixos de la teulada
- galetes esmicolades
- ametlles laminades
- bombons d'Alternativa 3
- pollets i plomes

Per fer la caseta he seguit les recomanacions del blog del Ramon, tot i que m'ha fet mandra fer les plantilles i per això no m'ha quedat del tot ben encaixada, però per ser el primer cop jo me'n sento ben orgullosa!

 
Muntatge:
Un cop tinguem els pans de pessic freds, els desmotllarem i els hi farem un forat al mig amb un aro de decoració. Així podrem intercanviar-ne els cors i el pastís ens quedarà com un tauler d'escacs (aquest pas es pot ometre, evidentment!).

La part inferior del pastís la retallarem una mica per tal d'anivellar-la. Ara la impregnarem amb l'almívar, li posarem una bona capa de melmelada i la cobrirem amb l'altra pa de pessic.

Ara ja podrem començar a cobrir tot el pastís amb la cobertura de xocolata. Anirem allisant la part superior i els costats.


Finalment hi posarem la decoració: unes galetes esmicolades per simular sorra, els bombons pel voltant, la caseta de xocolata, i les plomes i els pollets típics de les Mones de Pascua.



Feliç dia de la Mona a tots!


20 comentaris:

  1. Gemma, ja tenia ganes de veure la teva Mona!!! T'ha quedat genial!!! Noia, jo no estic gaire concienciada amb això del comerç just, em sembla que hauré de fer un reset i parar-hi més atenció a l'hora d'anar a comprar. Gràcies per recordar-ho!!!!
    Sort amb el concurs!
    Petons!

    ResponElimina
  2. Que xula!!! que maca t'ha quedat!!! m'encanten aquestes figures fetes amb xocolata, mai he provat de fer-les...algun dia m'hi posare! jeje petons

    ResponElimina
  3. Quina mona més original!
    M'apunto com fer la quadrícula. M'arriben dies de celebracions i de fer pastissosd'aniversaris.
    A casa també som de consumir el maxim que es pot productes km0.
    Bon dia de la mona.
    Ptnts
    Dolça

    ResponElimina
  4. Gemma, tot és posar-se a mirar etiquetes i veure quin producte és de més apropet de casa teva...porta feina però val la pena!

    Roser, gràcies! Si fas alguna figureta ja veuràs que no és difícil. Jo no sóc gens destra i mira, m'han quedat prou resultones! jeje!

    Dolça, que bé! Jo crec que cada dia som més els que tenim en compte l'origen dels aliments que consumim.

    Gràcies a totes per la vostra visita i pels vostres comentaris!

    ResponElimina
  5. Gemma t'ha quedat molt i molt bé . Felicitats!!!!
    Moltes graciàs.
    Una abraçada!

    ResponElimina
  6. Caram Gemma,
    Quina passada, quina currada. M'agrada molt l'originalitat i com sempre la teva solidaritat.
    Fa una bona cara!!!!

    ResponElimina
  7. Ostres, t'ha quedat preciosa Gemma! Enhorabona, és molt original!! I a sobre amb productes de comerç just, et felicito
    Petonets
    Sandra

    ResponElimina
  8. T' ha quedat un perfecte dammier...! Tots hauriem de consumir comerç just, però costa...els preus els trobo una mica elevats.

    ResponElimina
  9. Molt bé! Ja tenia ganes de veure la teva Mona!!! Tens molta raó i ens falta encara consciència amb el tema. Menys mal que et tenim a tu per fer-nos-ho recordar... Gràcies!

    ResponElimina
  10. Molt xula! I el tall queda molt original!!! Amb els productes de comerç just he de dir que no m'hi fixo gaire però intentaré fer-ho a partir d'ara perquè val la pena! ;)

    ResponElimina
  11. Mol treballada aquesta mona. Està molt be les iniciatives que ens proposes.
    Bona cuina

    ResponElimina
  12. Gemma, és genial!! Aquesta idea dels dos colors m'ha encantat! Ja tinc ganes de celebrar un aniversari per provar-ho... he he. I veig que t'ha sortit una mona de comerç just genial!! Jo no vaig tenir temps de trobar els ingredients, al final... però potser ho provaré fora de mona! Petons

    ResponElimina
    Respostes
    1. Marina, ja veus que fins el 20 tens temps, i trobar una excusa per fer pastis es molt facil! Gracies per la visita!

      Elimina
  13. No he entès el títol de l'entrada fins que no he vist les fotos de més avall jejeje... t'ha quedat genial, preciosa. Et felicito per la feina!!!
    Petonets

    ResponElimina
  14. aquest any segur que tornes a guanyar!!! és genial! i jo tampoc entenia el nom! jajajajaja, que petarda sóc. petonets guapa

    ResponElimina
  15. Una iniciativa fantàstica i una mona boníssima!
    La foto del tall és espectacular, t'ha quedat genial!

    ResponElimina
  16. Quina passada de mona. Els pastissos quadriculats els trobo molt curiosos i originals. Tinc pendent de fer-ne algun dia i me n'has fet venir moltes ganes.

    Una abraçada!

    ResponElimina
  17. Hola!!! M'ha fet molta il·lusió guanyar, que be que tu guanyessis el any passat també!!! La veritat es que es una iniciativa molt bona!! Has vist que el mes que be es el dia del comerç just i els del sello de comercio justo invitant a que es faci un escorçar just??? Mira-ho, te molt bona pinta!!!! M'encanta el teu blog, fas unes coses maquisimas!!

    ResponElimina
  18. Una proposta original i a doble color que ens ha encantat! Hem fet una publicació (citant el teu bloc) de la teva recepta al nostre web, i avui ho hem compartit a la xarxa :) Mira www.fageda.com/bloc/mona-de-pasqua-quadriculada Bones Festes de Pasqua!

    ResponElimina

M'agrada que em deixis un comentari, i accepto les crítiques constructives. Moltes gràcies per passar pel meu blog!